Centrum Kultury Gminy Dębowiec

Aktualności

a A A+
(2010-08-13 13:08:38)

KOLEJNE SPOTKANIE KLUBU KOBIET TWÓRCZYCH



Podczas posiedzenia, zgromadzone Panie w praktyczny sposób, podzieliły się swoimi niezawodnymi przepisami kulinarnymi, które sprawdzają się w każdej sytuacji. Głównie królowały sałatki i coś słodkiego. Na zakończenie w trakcie wspólnego grillowania, odbyła się degustacja przygotowanych potraw, nad którymi pieczę objęła Pani Krystyna Woźniak z Iskrzyczyna. W organizacji sałatkowo – grillowego popołudnia wsparł nas GOKSiT.
Poniżej zamieszczamy kilka przepisów naszych klubowiczek.
Sałatka 1:
sałata lodowa, tuńczyk, pomidor, ogórek, oliwa, sól
Sałatka 2:
makaron (muszelki, świderki), tuńczyk, majonez
Sałatka 3:
sałata lodowa, pomidor, czerwona cebula, oliwa, przyprawy
Sałatka 4:
ryż, prażony słonecznik, ogórek, kukurydza, czosnek, majonez, przyprawy
Sałatka 5:
feta, 4 pomidory bez skórki (odsączyć wodę), zielona cebula, ogórek bez skóry i bez pestek
Sałatka 6:
ryż ananas, kukurydza, czosnek, curry, zielona pietruszka, majonez, sól, pieprz
Sałatka 7:
ziemniaki, ogórek konserwowy lub kiszony, ogórek świeży, jabłko, pietruszka, czosnek, majonez (ze śmietaną), przyprawy
Sałatka 8:
pomidor, ogórek kiszony, jabłko, cebula, czosnek, bazylia, oliwa, sól, pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielony)
Sałatka 9:
jajka, pomidor, ser, ogórek
Sałatka 10:
kalafior i brokuł zblanszować, podzielić na małe różyczki, cebula czerwona, boczek pokrojony w kosteczkę usmażony, suszona żurawina,
sos: majonez, ocet winny, sól, pieprz, cukier
Sałatka 11:
Pierś z kurczaka pokroić ma małe kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, curry, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie około 3-5 minut.
Usmażone kawałeczki kurczaka odsączyć z oliwy na papierze, można użyć kawałki pieczonego kurczaka.
Seler konserwowy, kukurydza, ananas, majonez, sól, pieprz.
Wszystko razem wymieszać i schłodzić.
Ogórek faszerowany:
przygotować biały ser z rzodkiewką i przyprawami
ogórek podzielić na 3 części (w zależności od długości ogórka), wydrążyć (ale nie na wylot), nadziać serkiem
Pomidory faszerowane:
ściąć góry w pomidorach (można je zostawić do dekoracji), wydrążyć środki
przygotować serek wiejski z cebulką, solą, pieprzem, można dodać curry, czosnek, kukurydzę, zieleninę, czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę, lub coś innego według własnego uznania i pomysłowości. Pomidory nadziać obficie serkiem, przykryć ściętymi górami pomidora.
Coś na słodko – Pychotka:
½ kostki masła
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki roztopić w rondlu, zdjąć z ognia, wsypać garść posiekanych orzechów laskowych, garść posiekanych orzechów włoskich, garść rodzynek, 250g płatków kukurydzianych.
Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na głęboką blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem, przykryć papierem, równomiernie przycisnąć całość czymś ciężkim.
Poczekać aż masa wystygnie, kroić na małe batoniki. Smacznego.

Danuta Jankowska